Friday, March 30, 2007

Fredag her i Con Con- jordskjelv og veining

Ofte er det slik at tingene ikke kun fortoner seg svart- hvitt etter at man har tatt sakene nermere i ettersyn. Slik er det jo ogsa med Chile, nyansene begynner a prege kartet. Etter a ha spist frokost hos Ivans mor, blitt veiet, sa har vi tatt lange byturer bade til Val Paraiso, og i dag til Vina Del mar. Det er langt varmere enn jeg trodde de forste dagene. Vina Del Mars hus og blokker vender nedover mot havet. Vi gikk i dag gjennom deler av byen, sakte og i sikksakk nedover mot havet.
Ivan foreslo at vi gikk gjennom rikmansstrokene, der nydelige gamle steinhus er bygget pa 1800 tallet. Sinte bikkjer, ved siden av sammekveilede hageslanger, ligger murrende inne i gronne hager med rosa, slanke blomster. Et par huseiere har koblet opp elektrisk gjerde som skal gi strom til den som prover seg. Nar man sa senere beveger seg ned mot strada, treffer vi folk som vasker bilruter pa rodt, og er kreative pa andre mater, na tegnes et bilde at et land hvor et er stor forskjell pa rik og fattig. Ivan forteller at Chile er et hardt samfunn for mange, bade midelklasse og de som er fattige.
Folk er hyggelige her, og etterhvert er vi pa en strand. Hvit sand, og jeg tenker hvor feil jeg tok i gar med mitt vinterlige snakk. Sola steiker, og unge menn fra Santiago hopper pa en trampoline, roper til oss. Menn som jobber pa et av de mange byggeprosjektene her. Vi gjor oss sma. Vi vil vare i fred. Er redd for vare digitale kamerar og lommeboker. I en av dem ligger en flybillett til Paaskeoya. De kommer bort, vil ha fyr. Hilser, et par drikker noen ol. Sterke, slanke menn, noen med arr, en av dem mangler noen tenner i overmunnen. De gar, og vi er alene pa stranda.
Ivan forteller at han har lekt og badet pa denne stranden som gutt. Det er en liten strand som folger den samme halvsirkelinjen som hele denne kjempebukten har.Vi svommer litt i det kalde vannet. Sola er sa varm i dag, at man raskt far varmen i gjen. Jeg har tatt mange bilder, og skal forsoke a legge ut et par etter hvert.
En av kveldene vi satt i Ivans mors leiligenhet, begynte lampen a veive fram og tilbake. Det var et jordskjelv. Dago viste meg i dag skilt med anvisning med riktig loperetning ved Sunami.

No comments: